Yin yoga kalmeert het autonome zenuwstelsel

Een belangrijk kenmerk van yin yoga is dat het het autonome zenuwstelsel kalmeert. Daardoor kunnen lichaam en geest zich echt ontspannen. Daarnaast kan herstel op celniveau alleen plaatsvinden vanuit een ontspannen zenuwstelsel.

Het is dus enorm belangrijk om het autonome zenuwstelsel regelmatig tot rust te brengen. In dit artikel lees je welke rol het sympathische en parasympatische zenuwstelsel daarbij spelen, welke invloed het heeft op de verwerking van prikkels, waarom dit juist voor hoogsensitieve personen extra belangrijk is en welke rol yin yoga daarbij speelt.

Wat is het autonome zenuwstelsel?

Het autonome zenuwstelsel bestaat uit het sympathische en parasympatische zenuwstelsel. Zij zijn van invloed op overleving, ontspanning en herstel en kunnen niet zonder elkaar functioneren.

Wat doet het sympathische zenuwstelsel?

Het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd zodra we in actie komen, zowel fysiek als mentaal. Het zet onze vecht-vlucht-bevries-reactie aan, waardoor onze ademhaling versnelt, spieren zich aanspannen en er voldoende adrenaline vrijkomt, zodat je hele lichaam gereed is om in actie te komen.

Het sympathische zenuwstelsel kan alleen maar volledig geactiveerd worden of ‘uit’ staan, er is daarbij geen middenweg. Dat betekent dat ook in minder ernstige situaties, waarbij het sympathische zenuwstelsel wordt geactiveerd, het volledige systeem in actie komt en er een stressreactie voelbaar is in je lichaam. Je wordt namelijk voorbereid om in alle volledigheid te vechten of vluchten.

Een voorbeeld

Stel je maar voor dat je in de wildernis loopt en dat er uit het niets een leeuw voor je staat. Je voelt dat je hartslag en ademhaling versnellen, je spieren spannen zich aan en er komt een enorme hoeveelheid adrenaline vrij. Het sympathische zenuwstelsel wordt volledig geactiveerd, zodat je kunt vechten of vluchten.

Helaas is ons zenuwstelsel nog zo geprogrammeerd dat het op dezelfde manier wordt geactiveerd als we boodschappen doen, een mailtje ontvangen, door social media scrollen of ons zorgen maken. Ons sympathische zenuwstelsel wordt dus de hele dag door volledig geactiveerd. Zeker in onze westerse maatschappij die veel druk op ons legt, waarbij we hoge verwachtingen hebben van onszelf en die vol van doorlopende prikkels is.

We kunnen ons zenuwstelsel dan ook alleen weer tot rust brengen door het parasympatische zenuwstelsel regelmatig bewust te activeren. Daarmee voorkomen we dat we eigenlijk in een doorlopende staat van stress verkeren.

Hoe weet je of het sympathische zenuwstelsel te vaak geactiveerd is?

Het autonome zenuwstelsel is natuurlijk een vrij abstract begrip. Toch herken je het vrij gemakkelijk als je sympathische zenuwstelsel te vaak geactiveerd is, je ervaart bijvoorbeeld:

  • regelmatig een gevoel van stress of spanning;

  • chronische stressklachten;

  • slaapproblemen – inslapen, doorslapen, nachtmerries, nachtelijk zweten, niet in diepe slaap komen;

  • piekergedachten;

  • regelmatige overprikkeling;

  • heftige emoties of een kort lontje;

  • verhoogde spierspanning;

  • lage fysieke weerstand;

  • chronische ziekte;

  • gevoelens van angst of depressie;

  • regelmatig een verhoogde hartslag of druk op de borst;

  • hyperventilatie of paniekaanvallen;

  • etc.

Wat doet het parasympatische zenuwstelsel?

Het parasympatische zenuwstelsel zorgt ervoor dat we na actie weer kunnen ontspannen. Onze hartslag en ademhaling vertragen en onze spieren kunnen zich weer ontspannen. Dat is ook nodig, want zolang we in de ‘overleefstandstand’ staan, vragen we enorm veel van ons lichaam. Het parasympatische zenuwstelsel zorgt ervoor dat er na die inspanning ook weer herstel plaatsvindt tot op celniveau.

Je wilt het parasympatische zenuwstelsel dus regelmatig activeren. Van nature regelt het autonome zenuwstelsel dat zelf. Zodra de ‘actie’ voorbij is, schakelt het sympathische zenuwstelsel automatisch over naar het parasympatische.

Maar, helaas lukt dat in onze hectische, vaak veeleisende maatschappij veel te weinig. De ene actie volgt snel op de volgende, waardoor we in de actiestand blijven en er onvoldoende ruimte is voor ontspanning en herstel. Misschien herken je dan ook wel dat doorlopende gevoel van stress en spanning dat dat oplevert of merk je bijvoorbeeld dat je last hebt van slaapproblemen? Het zijn signalen dat je parasympatische zenuwstelsel te weinig wordt geactiveerd.

Waarom wil je het autonome zenuwstelsel kalmeren?

Alles draait om balans. Je wilt dan ook dat actie en ontspanning zoveel mogelijk in balans zijn, zodat je het parasympatische zenuwstelsel alle ruimte geeft voor ontspanning en herstel.

Ontspanning

Een gevoel van diepe ontspanning heeft een positief effect op het functioneren van lichaam en geest. Alleen vanuit ontspanning kan de energie zich vrij verplaatsen door het lichaam. Daardoor werkt de hormoonhuishouding beter, stroomt er meer energie door de organen, neem je voedingsstoffen beter op, verlaag je spierspanning en blijft het bindweefsel soepel. Dat zorgt ervoor dat je meer energie ervaart. Ook geestelijk, emotioneel en mentaal zorgt ontspanning ervoor dat je meer veerkracht ervaart, minder stress voelt of bijvoorbeeld minder last hebt van stressgerelateerde angsten of depressies.

Herstel tot op celniveau

Alle cellen in je lichaam moeten zich regelmatig vernieuwen, zodat je lichaam gezond blijft en optimaal kan functioneren. Alleen wanneer het parasympatische zenuwstelsel actief is, vindt er herstel plaats tot op celniveau.

Prikkelverwerking bij hsp

Het kalmeren van het autonome zenuwstelsel is ook belangrijk bij het verwerken van prikkels. Alleen vanuit ontspanning kunnen prikkels verwerkt worden en ontstaat er nieuwe ruimte.

Als je hoogsensitief bent is het dan ook extra belangrijk om regelmatig het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Je bent tenslotte gevoeliger voor prikkels en verwerkt ze diepgaander. Het sympathische zenuwstelsel wordt bij hoogsensitieve personen dan ook sneller en vaker geactiveerd dan bij niet-hsp. Regelmatig je parasympatische zenuwstelsel activeren voorkomt dus overprikkeling en stelt je in staat om de informatie dieper te verwerken, zonder dat dat voor verhoogde stress zorgt.

De rol van yin yoga bij het activeren van het parasympatische zenuwstelsel

Yin yoga staat er echt om bekend dat het het parasympatische zenuwstelsel activeert. Dat gebeurt op verschillende manieren.

Diepe ontspanning

Allereerst brengt yin yoga een diep gevoel van ontspanning. Gedurende de les ontstaat steeds een laagje diepere ontspanning in de spieren en het bindweefsel. Tegelijkertijd kalmeert de geest, waardoor je echt een diep gevoel van rust en ontspanning ervaart.

Langzame ademhaling

Vanuit de ontspanning vertraagt en verdiept de ademhaling zich als vanzelf. Juist die langzame, verdiepende ademhaling activeert het parasympatische zenuwstelsel, waardoor je lichaam en geest volledig tot rust komen en herstel tot op celniveau plaatsvindt.

Mindfulness

In de yin yoga maken we gebruik van verschillende mindfulnesstechnieken. Daardoor leer je bewuster in het moment aanwezig te zijn, waardoor je piekergedachten steeds gemakkelijker voorkomt. Zeker als je regelmatig het sympathische zenuwstelsel activeert door de piekergedachten die je hebt, is dit dus niet alleen waardevol tijdens de yogales, maar juist ook daarbuiten.

Meridianen activeren het parasympatische zenuwstelsel

En tot slot: yin yoga is gebaseerd op de Chinese geneeskunde en werkt vanuit de vijf-elementenleer. Aan de vijf elementen zijn verschillende meridianen (energiebanen in het lichaam) gekoppeld die ieder hun eigen energetische functie hebben. Verschillende meridianen hebben als taak om het parasympatische zenuwstelsel te activeren. Zodra je die meridianen via de yin yogahoudingen aanspreekt, activeer je automatisch het parasympatische zenuwstelsel en ontstaat een diep gevoel van ontspanning, waardoor herstel tot op celniveau plaatsvindt.

Hoe yin yoga het autonome zenuwstelsel kalmeert

Je hebt nu gelezen waarom het zo belangrijk is dat je het parasympatische zenuwstelsel regelmatig activeert. Voldoende ontspanning en een goede nachtrust zijn daarbij echt essentieel.

Yin yoga:

  • Kalmeert het sympathische zenuwstelsel en activeert het parasympatische zenuwstelsel.

  • Ontspant de spieren, waardoor de herstellende energie beter door het lichaam kan stromen.

  • Verdiept en vertraagt de ademhaling, waardoor het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd.

  • Voorkomt op de langere termijn regelmatige piekergedachten en kalmeert de geest.

  • Verbetert de slaap en de algehele energiedoorstroming.

  • Herstelt de balans in lichaam en geest.

  • Lost energetische blokkades op die ongemerkt het sympathische zenuwstelsel blijven activeren, zoals oude emoties, gevoelens, stress of trauma.

  • Activeert vanuit verschillende meridianen en bijpassende yin yogahoudingen het parasympatische zenuwstelsel.

Wat is yin yoga?

Samen op weg naar rust, ontspanning en herstel

Wekelijkse online yin yogalessen

De wekelijkse online yin yogalessen die ik organiseer staan volledig in het teken van diepe ontspanning, rust en herstel. Er is veel ruimte voor persoonlijke aandacht en ik stem altijd af op de mogelijkheden van iedere deelnemer.

De lessen zijn online, zodat het geen beperking hoeft te zijn voor de hoeveelheid energie of pijnklachten die je ervaart. Toch is er ook altijd meer dan voldoende tijd en ruimte om met elkaar en de andere deelnemers te verbinden.

Privésessies (bewustzijns-) yin yoga

Als je al langere tijd last hebt van bepaalde, of juist wisselende, klachten, kan het heel helend zijn om 1-op-1 aan de slag te gaan. Tijdens een 1-op-1 sessie (bewustzijns) yin yoga, stemmen we volledig af op jouw persoonlijke situatie. Zo ontstaat inzicht in de oorzaak en de patronen achter je klachten en ontstaat de mogelijkheid tot vermindering van de klachten en/of herstel.

Ik ontmoet je graag in de praktijkruimte in Dronten of online!


Ervaringen van deelnemers

Verder lezen